Zelenina a zdravý jídelníček

Zelenina má vysokou biologickou a nízkou energetickou hodnotu. Vysoká biologická hodnota je ovlivněna obsahem vitamínů (C, provitamín A, B 1,2,6, K). Obsahuje 75-95 % vody a také mnoho minerálních látek - draslík, fosfor, hořčík, železo, sodík, vápník, mangan a soli). Zelenina dále obsahuje bílkoviny, sacharidy (škrob, vlákninu, cukry). Vysokou biologickou hodnotu má zelenina pouze v čerstvém a syrovém stavu. Tepelná úprava a dlouhodobě nevhodné skladování tuto biologickou hodnotu snižují.

____________________________________________________


Recepty se zeleninou

17.05.2011 14:39

Salát s kuřecím masem

Suroviny 2 osoby: 220 g kuřecího masa, 150 g brambor, 2 čekankové puky, 1 menší mrkev, 1 hlávkový salát, 1 mladá cibulka, 3 čajové lžicky oleje, 2 lžičky vinného octa (bílý), sůl, pepř. Postup: kuře osolit, opepřit, na kousky nakrájet a ogrilovat na lžičce oleje. Brambory uvařit ve slupce, oloupat,...

Celý článek

—————

18.04.2011 11:24

Plněné papriky s krůtím masem

Suroviny: 2 červené papriky, 100 g krůtího masa, 1 lžíce olivového oleje, 70 g vařené rýže, 1 stroužek česneku, bazalka, bylinková sůl, pepř.  Postup: Maso nakrájet na nudličky, smíchat olej, bylinkovou sůl, pepř, česnek, bazalku a v této marinádě nechat maso chvíli odležet. Směs...

Celý článek

—————

08.04.2011 15:40

Zapečené brambory v alobalu

Suroviny: 130 g kuř. prsou, 150 g brambor, 1 lžíce oleje, 15 g cibule, 5 g česneku, 100 g rajčat, lžička petržele, chilli paprička Postup: Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na čtvrtky. Grilovací misku nebo čtverce alobalu mírně vytřeme olivovým olejem, rozložíme kousky brambor, obložíme...

Celý článek

—————

28.03.2011 00:48

Zeleninový špíz

Suroviny: 1/2 cukety, 1 paprika, 70 g menších žampiónů, 1/2 cibule, 50 g nízkotučného sýra, sůl, pepř, koření - bylinky. Postup: Cuketu nakrájíme na kolečka, osolíme z obou stran a necháme vypotit. Cibuli nakrájíme na kolečka a papriku na čtverečky. Žampiony oloupeme a sýr nakrájíme na kostky. Vše...

Celý článek

—————

25.03.2011 14:02

Zeleninové kari

Suroviny pro 2 osoby: 1/2 cibule, 130 g mrkve, 1/2 malé cukety, 150 g květáku, 150 g brokolice, 1 lžíce oleje, 200 ml mléka, sůl, 1/2 lžičky kari. Postup: Mrkev s cuketou nakrájíme na plátky, cibuli na kostičky, květák a brokolici na malé růžičky. Osmahneme cibuli, přidáme zbylou zeleninu (kromě...

Celý článek

—————


Kontakt

Ing. Lenka Procházková

Dolany 75
Unhošť
273 51


Tel: 608 883 887