Význam ryb ve zdravém jídelníčku
Maso z ryb obsahuje plnohodnotné bílkoviny a některé ryby i dosti značné procento tuku. Dodávají našemu tělu fosfor, síru, hořčík a vápník, a maso mořských ryb i jod, který v našich potravinách zcela chybí. Rybí maso je lehce stravitelné.
Narozdíl od nasycených živočišných tuků jsou nenasycené tuky z rybího masa našemu tělu velmi prospěšné. U lidí, kteří tyto ryby konzumují aspoň jednou týdně, se výrazně snižuje riziko infarktu. Losos má navíc ve svém tuku velký obsah omega-3 a omega-6 mastných kyselin, které jsou důležité pro prevenci kardiovaskulárních chorob.
____________________________________________________
Recepty z ryb
24.03.2011 20:18
Zapečená treska se zeleninou
Suroviny: 150 g tresky, rajče, paprika, 1/2 cukety, 1/2 cibule na plátky, 1/2 nízkotučného jogurtu, 20 g nízkotučného sýra, 1 brambor, sůl, pepř, koření na ryby.
Postup: Vše dát do vymazané - 1 lžičkou oleje - zapékací misky a v troubě zapéct. Jako přílohu podáváme...
—————
18.02.2011 18:01
Losos s citronovým sosem a novými bramborami
Suroviny: 150 g lososa, 1 brambor, citron, sůl, pepř, 50 g hlávkového salátu.
Postup: Filet z lososa posolíme, pokapeme citronovou šťávou, posypeme čerstvě mletým pepřem. Na teflonové pánvi zvolna opékáme.
1 porce: 1 560 kJ
Máte-li zájem o sestavení kompletního...
—————
14.02.2011 21:01
Filet z lososa s kuskusem
Suroviny: 120 g lososa, 40 g vařeného kuskusu, citronová šťáva, rozmarýn, 1 lžička olivového oleje, 100 g červené papriky.
Postup: Filet z lososa pokapeme citronem a okořeněný rozmarýnem pečeme na olivovém oleji v troubě (přibližně 20 min). Podáváme s kuskusem, ozdobíme proužky...
—————